Arvot ja merkityksellisyyden kokemus

09.10.2022

Miksi omat arvot olisi syytä tuntea?

Tuntuuko sinusta ettei aika riitä kaikkeen?

Tuntuuko, että et saa tehtyä päätöksiä? Ei ole selkeää motivaatiota?

Tuntuuko, ettet ole tyytyväinen vaikka teet ja saavutat asioita?

Etsitkö onnellisuutta ja merkitystä ulkopuoleltasi jatkuvasti?

Tuntuuko sinusta, että elät toisten toiveiden mukaista elämää? Suostutko sellaisiinkin asioihin mitä et oikeasti haluaisi tehdä? Etkö osaa asettaa rajoja muille?

Oletko jatkuvasti uupunut, stressaantunut ja/tai ärtynyt?

Mitkä ovat oikeasti omia arvojasi ja mitkä mahdollisesti tulevat vanhemmilta, suvusta, kaveriporukasta jne?

Miltä nämä kysymykset tuntuvat?

Koetko eläväsi arvojesi mukaista elämää?


Mitkä ovat arvosi? Mistä tiedät ne?

Mistä innostut nyt? Mistä innostuit esim. 10 vuotiaana? ja siitä 10 vuoden välein eteenpäin? Löytyykö jotain asioita/arvoja mistä olet ollut innostunut koko elämäsi ajan?

Mitä tekisit jos olisit taloudellisesti riippumaton? Mihin käyttäisit aikasi? Jos unelmoisit oikein isosti ilman mitään rajoitteita?

Mitä tunteita koet, kun teet sitä mistä innostut?

Miksi koet juuri tämän asian tai tekemisen merkittävänä? Miksi tämä on tärkeää minulle?

Vastauksesi pohjalta, kysy syventäviä kysymyksiä itseltäsi: Mikä siinä on tärkeää minulle? (kysy niin pitkään, että olet juurisyyn äärellä tai et keksi enää mitään syvempää tarkoitusta)


Listaa tärkeimmät arvosi.

Peilaa arvojasi ja elämäsi eri osa-alueita, miten hyvin arvosi toteutuvat eri osa-alueilla (kts. esim. lista alla)?

Miten voisit parhaiten toteuttaa arvojasi elämässäsi?

Mitä voit tehdä heti edistääksesi arvojesi mukaisen elämän toteutumista? Mitä lisätä? Mitä vähentää?

Mitä elämyksiä valitsemalla arvosi toteutuvat?

Mitä negatiivista arvojesi mukaiset valinnat tuovat sinulle? Mitä positiivista?

Elämän osa-alueita mm.
- Parisuhde
- Vanhemmuus ja perhe
- Muut ihmissuhteet
- Työ ja ura
- Harrastukset


Mistä löydät merkityksen elämällesi?

Mitä, jos teet asioita, jotka eivät ole sinulle tärkeitä?

Mitä, jos teet asioita, jotka innostavat sinua, ja ovat arvojesi kanssa linjassa?

Mistä saat energiaa ja hyvää oloa?

Kun teet arvojesi mukaisia valintoja, saa sielusi niitä kokemuksia, joita se on tänne tullut hakemaan. Energiatasosi kasvaa ja värähtelytasosi nousee hyvien tunnetilojen kautta. Tämä ohjaa eteenpäin kohti elämää.

Jos teet asiota ja valintoja arvojasi vastaan samalla ehkäpä vielä suorittaen elämää, energiasi vähenee, uuvut ja pahimmassa tapauksessa masennut vakavasti. Energiatasosi laskee, värähtelysi laskee ja tietoisuuden tasosi laskee. Tämä ohjaa taaksepäin kohti kuolemaa. Tässä tilassa itsetunto ja luottamus heikkenevät ja tästä tilasta voi olla vaikea päästä "ulos". Mikään ei tunnu enää miltään, etkä oikein näe enää missään merkitystä. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää pysähtyä, antaa keholle aikaa palautua ja etsiä ulkopuolista apua vauhdittamaan toipumisprosessia ja näkemään vaihtoehtoja, sekä löytämään elämälle uuden suunnan ja merkityksen!

Näin voi käydä myös elämän kriisin kohdalla. Nämä kriisit ovat yleensä mahtavia kasvun paikkoja, uuden merkityksellisyyden löytämistä. Näissä tilanteissa arvojärjestelmä saattaa mennä kokonaan uusiksi, mutta muista, että suunta on hyvä, kunhan kuopasta pääsee vain ensin ylös. Anna aikaa. Ei ole kiire mihinkään.

Ulkoinen vai sisäinen motivaatio?

On myös tärkeää huomata tuleeko merkitys elämällesi ulkopuolelta vai onko se sisäsyntyistä ns. sisäinen motivaatio?

Kuinka paljon tarvitset vahvistusta merkityksellesi ulkopuolelta?

Ärsyttääkö, jos et saa riittävästi tunnustusta ulkopuolelta?

Mitä, jos tunnet arvosi, ja toimit niiden mukaisesti? Mistä silloin merkityksen kokemus nousee?

Sisäisen ohjauksen harjoitus:

Kuvittele keskustelevasi vanhan ja viisaan itsesi kanssa. Hän makaa vuoteellaan viettäen viimeisiä hetkiään. Kysy häneltä mitä tahansa elämästäsi, valinnoistasi jne.

Voit kysyä vaikka valintatilanteeseen liittyen, että kadunko, jos valitsen näin? Mitä, jos valitsen näin? Voinko olla kuolinvuoteellani tyytyväinen jos valitsen näin? Kuuntele rauhassa. Tartu ensimmäiseen tuntemukseen, mielikuvaan, sanaan tai lauseeseen mikä sinulle intuitiivisesti nousee tietoisuuteesi. Tarvittaessa meditoi ja keskity hengitykseen hieman pidempään, jotta saat tietoista mieltäsi hiljenemään ja alitajuntaasi hieman avattua.

Voit pyytää myös näyttämään sinulle miltä tulevaisuus näyttää, jos valitsen tietyn vaihtoehdon? Huomioi vaihtoehtoja tarkasteltaessa, miltä se tuntuu? Tunteiden tarkkailu on se millä saa punnittua valintaa ja voi saada selkeyttä hankaliinkin valintoihin. Jos huomaat tiettyyn valintaan nousevan pelkoja, voit tiedostaa, että ne ovat todennäköisesti vain harhaa. Tutki mistä nämä pelot nousevat.

Huom. pelot ja tunnelukot vääristävät melkoisesti elämäämme ja valintojamme. Suosittelen näiden tutkimiseen valmentajan kanssa työskentelyä, jolloin näiden tunnistaminen ja vapauttaminen on huomattavasti helpompaa kuin yksin pohdiskellen. Usko minua, se on sen arvoista. Mitä "maksaa", jos elät tämän ainutkertaisen elämäsi pelkoihin pohjautuvan rajoittuneen näkökulman kautta?

Kun olet lukenut ohjeet, sulje silmät, hengitä muutaman kerran syvään, pitkin uloshengityksin. Keskity rintakehän alueellesi sydänkeskukseen ja kuvittele edellä kuvattu/ohjeistettu tilanne eteesi.


Loppusanat

Arvot ovat siis kuin navigaattori elämän kiireen ja ulkoisten vaatimusten keskellä. Monien pinnallisempien arvojen takaa löytyy usein syvällisempi merkitys. Dig deeper.

Kun saat sen mitä olet tullut tähän elämään sieluna kokemaan, voit hyvin. Kun poikkeat polulta syystä tai toisesta, voit huonosti. Tämä paha olo erilaisine tunteineen ja oireineen on vain kertomassa, että sinun pitäisi muuttaa suuntaa. Alaspäin vetäviin voimiin voi toki olla myös muita vaikuttimia kuten sukulinjan taakat, jotka on myös mahdollista vapauttaa.

Teethän enemmän arvojesi mukaisia valintoja tästä lähtien? Joskus se voi tarkoittaa tiukkaa rajojen asettamista niin itselle kuin muillekin. Ja muista, että ei tätäkään kannata ottaa liian vakavasti, niin kuin ei mitään elämässä.

Dolores Cannonin havaintoja lainaten, kun henkilö menee kuolemansa jälkeen rajan toiselle puolelle ja toteaa: "It was just a dream, but it felt so serious...".